Pannon EGTC

Elstartolt az Interreg Duna Régió Program REHEATEAST projektünk

A projekt nyitókonferenciája 2024. április 9-10-én zajlott Zágrábban, Horvátországban
Elstartolt az Interreg Duna Régió Program REHEATEAST projektünk

A projektet a Keleti-Duna régióban a távfűtési és távhűtési (DHC) rendszerek hasonló problémáira való válaszok kidolgozásának igénye hozta létre.

Számos kihívással kell szembenéznünk ahhoz, hogy pénzügyileg és környezetvédelmi szempontból fenntarthatóvá váljanak ezek a rendszerek. A távfűtési és hűtési rendszerek és a távfűtéses épületek a Kelet-Duna régióban gyakran elavultak, régiek nem hatékonyak, és (elsősorban importált) fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Energia szegénység, valamint a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás állami támogatása iránti igényük igen magas. Ez mind a kínálati, mind a keresleti oldalon korszerűsítésre van szükség az energiakereslet és a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás csökkentése érdekében.

A REHEATEAST célja a fűtési-hűtési rendszerek fosszilis energiaigényének csökkentése és a megújuló energiaforrások vagy akár a hulladékhő integrálása a rendszerbe. Ösztönzi a több érdekelt felek részvételével zajló, ágazatközi, valamint a köz- és a magánszféra közötti együttműködést. Vizsgálja az alkalmazható (folyamat-, műszaki és természetalapú) megoldások kifejlesztésének, tesztelésének, előmozdításának és terjesztésének lehetőségét, katalizálja és támogatja a nagyszabású épület- és rendszerrehabilitációs programok végrehajtását, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási intézkedések megvalósítását.

A transznacionális együttműködés lehetővé teszi a hasonló kontextusokban már meglévő bevált gyakorlatok adaptálását, valamint a digitalizáció, a szabványosítás, a tanúsítás és a zöld beszerzési lehetőségek integrálására összpontosító, alkalmazkodó együttműködési és optimalizálási modellek közös kidolgozását, valamennyi érintett érdekelt fél (többek között hatóságok, fogyasztók, pénzintézetek, közműszolgáltatók, média, technológiai beszállítók és építőipari cégek) bevonásával. A kidolgozott modelleket kísérleti intézkedések keretében tesztelik. A REHEATEAST szakpolitikai ajánlásokat is megfogalmaz a DHC-rendszerek közös kihívásainak kezelésére a Keleti-Duna régióban.

A partnerek között számos szakmai szervezet vesz részt a célok kidolgozásában, Horvátországból, Bosznia-Hercegoviánból, Szerbiából, Romániából, Szlovéniából, Szlovákiából és Bulgáriából.

Az április eleji találkozó hibrid jellegéből fakadóan a jelenlévőkhöz online is csatlakoztak partnereink, akik aktívan hozzájárultak a konferencia sikeres megvalósításához.

Az un. kick-off megbeszélés első napján csak a projekt partnerek vettek részt. A Pannon ETT, mint vezető partner, ismertette a projekt megvalósításának ütemtervét, kommunikációs tervét, és az adminisztrációval kapcsolatos kötelezettségeket. A délelőtt folyamán az Interreg Duna Régió Közös Titkárságának képviseletében Horst Schindler, a ReHeatEast projektfelelőse ismertette a megvalósítással kapcsolatos adminisztratív iránymutatásokat. Április 10-én kibővült létszámmal, a projekt stratégiai partnereivel közösen tanulmányoztuk, a projekt speciális céljainak tartalmát, a lehetséges megvalósítási forgatókönyveket és a stratégiai partnerek részvételi lehetőségeit.

A másfél napos esemény, sikeres projekt indításnak bizonyult, az első teljesítendő kötelezettségek eredményei hamarosan megismerhető formát öltenek.

 

 




More news