Pannon EGTC

Programelőkészítő workshopok a magyar-horvát határmenti megyékben

Az Európai Unió a 2021-2027-es programozási időszakában is kiemelt figyelmet szentel a központi térségekhez képest jellemzően elmaradott határtérségek fejlesztésének, illetve a határon átnyúló együttműködések támogatásának. A korábbi programok folytatásaként az új időszakban is lesz lehetőség közös, magyar-horvát együttműködésben megvalósuló fejlesztési projektek finanszírozására.
Programelőkészítő workshopok a magyar-horvát határmenti megyékben

Az új program elkészítésének részeként valamennyi határ menti megyében programelőkészítő workshop szervezésére került sor 2023. februárjában a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint Irányító Hatóság támogatásával, a Pannon Európai Területi Társulás (ETT) szervezésében. A Pannon Európai Területi Társulás a horvát-magyar határtérségben működő szervezet, melynek jelenleg 63 tagja van: 6 megye (4 magyar, 2 horvát), 54 helyi önkormányzat, illetve 3 regionális jelentőségű szervezet, a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Duna-Dráva Nemzeti Park. A szervezet 2018-ban kezdeményezte, hogy hadd végezze el a következő tervezési ciklus terepmunkáját és alkossa meg a helyiek bevonásával a 2021–2027-es magyar-horvát CBC programot, mely feladatot el is nyert 2019-ben egy kiemelt projekt keretében.

A workshopokat a Pannon ETT az érintett megyékkel közösen szervezte. Minden határmenti megye számára hozzáférhetővé tett egy workshopot, melyekből összesen hét helyszínen került megrendezésre workshop: három Magyarországon (Somogy, Baranya, Zala), négy Horvátországban (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska).  A műhelyek kiterjedtek a programterület átfogó helyzetelemzésének szempontjából releváns valamennyi fő fejlesztési területre, és minden fő érdekelt felet meghívtak minden megyei műhelytalálkozóra, így az önkormányzatokat (megye, városok), helyi és megyei hatóságokat (közlekedés, környezet, kultúra stb.), üzleti szervezeteket, civil szervezeteket, fejlesztési ügynökségeket, oktatási szervezeteket, egyetemeket, programirányító testületeket, és a különböző tematikus területek megfelelő szakértőit.

Ezen területi műhelyeknek a célja a program iránti érdeklődés felkeltése, az összes fontos érdekelt fél bevonása a programozási folyamatba, ezzel valódi közös alkotási munkává alakítva azt. A műhelyek fő célja, hogy megismertessék a résztvevőket a helyzetelemzés fő eredményeivel, meghallgassák személyes véleményüket és tapasztalataikat a jelenlegi helyzetről az elemzés által felvetett és megvizsgált témákban, hogy segítsék megyéjük és szélesebb perspektívaban az egész programterület főbb erősségeinek és potenciáljának, valamint tapasztalt gyengeségeinek meghatározását.

A 7 területi műhely legfőbb alapja és előkészítő dokumentuma a Pannon ETT által a meglévő dokumentumok és statisztikai adatok alapján kidolgozott helyzetelemzés tervezete volt. A területi műhelyek két szakaszból álltak. Az első szakaszban az érdekelt feleket tájékoztatták a helyzetelemzés eredményeiről, rámutatva a különböző tematikus területek főbb jellemzőire. A résztvevők véleményt és módosítási javaslatokat tettek az elemzéshez. A második szakaszban a szakértők javaslatot tettek a jövőbeni politikai célokkal kapcsolatban, amelyeket a 2021-2027 közötti időszakra a Magyarország és Horvátország közötti új Interreg programra választanak ki, figyelembe véve a statisztikai adatok és a dokumentumok elemzését, valamint a folyamatban lévő Interreg VA Magyarország – Horvátország együttműködési program (2014–2020) tanulságait. A megyék képviselői és szereplői kifejtették véleményüket és preferenciáikat az új tervezési időszakkal kapcsolatban (PO-k), hogy mely PO-kat milyen tartalommal javasolnak szerepeltetni az új programban.




More news