Pannon EGTC

Megkezdődött a szúnyogmentesítési projektötlet kidolgozása

Horvát kezdeményezésre formálódik egy határmenti közös projekt a szúnyogmentesítés témakörében.
Megkezdődött a szúnyogmentesítési projektötlet kidolgozása

A projekt kezdeményezője a horvát Eszék-Baranyai Fejlesztési Ügynökség, melynek célja a szúnyogfertőzés elleni közös fejlesztési és enyhítő intézkedések koordinálása a magyar-horvát határvidéken. A lehetséges projektparterek az Eszék-Baranya Megyei Közegészségügyi Oktatási Intézet, Josip Juraj Strossmayer  Eszéki Egyetem, Biológiai Tanszéke; a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A projekt célja egy határon átnyúló együttműködési keret létrehozása a magyar-horvát határvidéken a szúnyogfertőzés kutatására és fejlesztésére, ellenőrzésére és megelőzésére, különös tekintettel a határ menti folyóterületek nagy arányára. Az ellenőrzés és a megelőzés mellett az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében történő együttműködés a határ menti invazív szúnyogfajok megjelenésével való küzdelem is a projekt részét képezi.

A jövőbeli partnerek intézményi és szervezeti együttműködési keretet kívánnak létrehozni a szúnyogfertőzés elleni védekezés, a szúnyogfertőzés megelőzése, az invazív szúnyogfajok elleni küzdelem terén.

A projekt része az eszéki ReCIT infrastrukturális létesítményeinek átalakítására szolgáló tervezés kidolgozása,  a Regionális Szúnyogkutatási és -Kezelési Központ kialakítása az Eszéken meglévő ReCIT-létesítmények és berendezések átalakításával.

A Szentágothai Kutatóközpont már régóta kutatja a határ menti területen élő fajok összetételének fertőzési adatait, melyet a projekt keretében tovább bővíthetnek, és lehetőség nyílik egy online adatbázis elkészítésére a határterület szúnyogfertőzéséről.

A projekt koncentrál továbbá a szúnyogfertőzések elleni védekezésre és azok megelőzésére szolgáló alkalmazandó technológiák elemzésére és azonosításásra, valamint a határ menti területen végzett vizsgálatukra.

A projekt várható eredménye a határ menti területen kifejlesztett megoldások kísérleti tesztelése, és a kutatási eredmények közzététele.

A projekt méretének előzetes becslése: 2,5–3 millió EUR, megvalósításának tervezett időtartama 36 hónap.




More news