Pannon EGTC

Workshopok a magyar-horvát határmenti térség fejlesztéséért

Az Európai Unió a 2021-2027-es programozási időszakában is kiemelt figyelmet szentel a központi térségekhez képest jellemzően elmaradott határtérségek fejlesztésének, illetve a határon átnyúló együttműködések támogatásának. A korábbi programok folytatásaként az új időszakban is lesz lehetőség közös, magyar-horvát együttműködésben megvalósuló fejlesztési projektek finanszírozására.
Workshopok a magyar-horvát határmenti térség fejlesztéséért

Az új Interreg Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2021-2017 program jelenleg az előkészítés fázisában van, a szakpolitikai célokat és a konkrét célokat a Programozó Bizottság a 2021. március 18-i ülésén fogadta el, meghatározva ezzel a következő hét évre szóló program prioritásokat. Ennek megfelelően 2021-2027 között a magyar-horvát CBC program támogatási forrásaiból az alábbi tématerületekre lehet majd pályázni:

- kis- és középvállalkozások határon átnyúló kereskedelmi és innovációs együttműködései

- energetikai együttműködések

- közös természetvédelmi projektek

- határon átnyúló turisztikai együttműködési projektek

- gazdasági célú közép- és felsőfokú oktatási projektek

- kormányzati szervek és civil szervezetek együttműködései

A program véglegesítése, az egyes komponensek tartalmának meghatározása érdekében a program kidolgozásával megbízott Pannon Európai Területi Társulás – a pandémiára tekintettel, online – négy tematikus workshopot szervezett 2021. áprilisában a horvát és magyar érintettekkel. A workshop keretében az adott komponensben érintett meghívott szereplők megosztották a tapasztalataikat és a terveiket, és véleményezték a program dokumentumot. Az összegyűjtött vélemények és javaslatok a szakértők értékélést követően a magyar-horvát határmenti program részére válnak.

A Pannon Európai Területi Társulás a horvát-magyar határtérségben működő szervezet, melynek jelenleg 61 tagja van: 8 megye (4 magyar, 4 horvát), 51 helyi önkormányzat, illetve 2 regionális jelentőségű szervezet, a Pécsi Tudományegyetem és a Duna-Dráva Nemzeti Park. A szervezet 2018-ban kezdeményezte, hogy hadd végezze el a következő tervezési ciklus terepmunkáját és alkossa meg a helyiek bevonásával a 2021–2027-es magyar-horvát CBC programot, mely feladatot el is nyerte 2019-ben egy kiemelt projekt keretében.




More news