Pannon EGTC

Elfogadásra került a 2021-27-es időszak magyar-horvát határmenti együttműködés programdokumentuma

Hosszú szünet után végre újra elindult a Magyar-Horvát Határon Átnyúló Program tervezési folyamata. A két ország illetékes vezetői újra tárgyalóasztalhoz ültek 2022. március 29-én Csáktornyán.
Elfogadásra került a 2021-27-es időszak magyar-horvát határmenti együttműködés programdokumentuma

A 2021-2027-es Európai Uniós költségvetési időszak magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program Programozási Bizottsága ülésének témája a programdokumentum elfogadása volt, mert az új ciklus programtervezetét 2022. április 2-áig kellett benyújtani az Európai Bizottság felé.

A Program tervezett prioritásai és azok rövid tartalma elfogadásra került a Programozási Bizottság által, melyet a felelős szervezet, a Külgazdasági ás Külügyminisztérium illetékes főosztálya nyújt be a Bizottság felé. A két ország azonban nem tud megegyezni a következő időszak Irányító Hatáságának személyéről, mely nélkül a Programot a Bizottság nem tudja elfogadni. Ha ez a technikai akadály elhárul, a 2021-27-es magyar-horvát határmenti program is elindulhat.

Az elfogadott prioritások, mely témákban lehet majd pályázni a következő pályázati ciklusban, a következők:

1. Versenyképes határrégió

             - A határokon átnyúló üzleti együttműködés előmozdítása

2. Zöldebb és alacsony szén-dioxid-kibocsátású határrégió

             - Közös kezdeményezések az alacsony szén-dioxid-kibocsátású határ menti térségért

             - A természeti értékek védelme

3. Inkluzív határrégió

             - A fenntartható természet és a kultúraorientált, nemzetközi jelentőségű turizmus fejlesztése

             - Közös oktatási kezdeményezések

4. Együttműködő határrégió

            - A kormányzati együttműködés előmozdítása

            - A civil együttműködés támogatása

A projekt keretében már korábban elkészült a 2014-2020-as időszak hatásvizsgálata és a jelenlegi helyzet feltárása is. Ezekre épült az új időszak programdokumentuma. A programdokumentum alapján képező stratégia, melyet a PANNON ETT készített, innen érhető el: https://cbcjs.pannonegtc.eu/projektek.php

A PANNON ETT közel 300 ezer eurós kiemelt projektje keretében vesz részt a programozásban, mely nem csak a stratégiakészítéssel, hanem 5 közös, stratégiai jelentőségű projekt kidolgozásával is foglalkozik. A projektötletekről már zajlanak a tárgyalások, a tervek szerint ezekről 2022. nyarán várható végleges döntés. Annyi elöljáróban elmondható, hogy van közte gazdaságfejlesztési, turisztikai, energetikai és klímaváltozással foglalkozó projektjavaslat is.

Az új időszak első pályázatai 2022. év végén, jövő év elején várhatóak.




More news