Pannon EGTC

Megkezdődött az INTER VENTURES projekt második fázisa

Február 16-án nyitó megbeszélést tartottak a projekt partnerei a második fázis feladatairól
Megkezdődött az INTER VENTURES projekt második fázisa

Az INTER VENTURES projekt második fázisának célja az első fázis során kidolgozott akciótervek megvalósításának nyomon követése. A második fázis 2022. február 1-től 2023. január 31-ig tart.

A Pannon ETT, mint vezető partner feladata a partneri szintű akciótervek nyomon követésének koordinálása, a partnerekkel való folyamatos kapcsolattartás keretében. A vezető partner feladata annak felügyelete, hogy az egyes régiókban megtörténik- e a tervben foglalt egyes lépések megvalósítása, azok időzítése az előrevetített ütemterv szerint halad- e, az érintettek (stakeholder) bevonása a támogatási program elvárásaival összhangban történik- e, továbbá, hogy a megvalósítás dokumentálása elegendő- e az elért eredmények bizonyításához az indikátorok és projekt dokumentáció tekintetében.

A PANNON ETT végzi jelenleg a magyar-horvát határmenti program programozási feladatait, melynek során arra tettünk javaslatot, hogy a 2021-2027 közötti Magyarország-Horvátország Interreg határon átnyúló együttműködési programban új felhívás kerüljön kidolgozásra, amely a magyar és horvát kkv-k együttműködését és nemzetközivé válását támogatja. A módosított feltételrendszer képes lehet elérni azokat a kkv-at, amelyek jelenleg nem képesek a nemzetközi piacra jutni, és nem is törekednek tevékenységük nemzetközi piacokra való kiterjesztésére. Ezen cégek jelenleg nem juthatnak olyan segítséghez, amelyek javítanák esélyeiket a nemzetközivé válásra. A kkv-k potenciális nemzetközi piacaik jobb megismerésével, felkészültebb személyzettel, valamint általában a nemzetközivé válás feltételeinek és korlátainak jobb megismerésével a nemzetközivé válás előtt álló jelenlegi akadályok egy része felszámolható lenne, és az aktív kkv-k száma növekedhetne.  E tervezettel a Pannon ETT kiemelkedő térségi szerepet tölthet be a kkv-k nemzetköziesítésének elősegítésében.

A projekt célja, hogy egy könnyebben kezelhető támogatási rendszer jöjjön létre a kevésbé felkészült, nemzetközivé váló kkv-knak. Célunk, hogy a javaslatunk révén a szakpolitikai eszközök köre kibővüljön egy új komponenssel, amely támogatja a nemzetközi tevékenységüket bővíteni kívánó kkv-kat. Célunk, hogy a kkv-kat támogató rendszerhez szükséges koncepciót elkészítsünk, amelynek révén a 2021-2027 HU-HR program kkv támogatási rendszerének kialakításában mi is közreműködhetünk. Az ajánlásokat az INTER VENTURES projekt során szerzett tapasztalataink és a regionális érdekelt felek hálózatában összegyűjtött tudásunk alapján tesszük meg. Az akcióterv megvalósítása során együtt kívánunk működni a HEPA-val (Magyar Exportösztönző Ügynökség), hogy tapasztalatokat cseréljünk, és elkerüljük az esetleges átfedéseket.




More news