Pannon EGTC

Workshop a SHARE projekt szakértőivel az akciótervről

A SHARE egy az Európai Unió Interreg programja által finanszírozott nemzetközi kutatási projekt
Workshop a SHARE projekt szakértőivel az akciótervről

A rövidítés egyszerre utal a témára, hiszen a betüszó magyarra fordítva a „Városok kulturális örökségének fenntarthatósága Európában”, illetve a módszerre, hiszen a Share angol szó jelentése „megosztani egymással valamit, például tapasztalatot. A cél az volt, hogy megvizsgáljuk, hogy helyi szinten hogyan működnek a kulturális örökséget működtető közpolitikai dokumentumok és a helyi tapasztalatok tükrében ajánlásokat fogalmazzunk meg annak érdekében, hogy milyen módon lehetne ezeket fenntarthatóvá tenni. A tét nagy, hiszen a kultúra a nemzeti és európai identitásunk fontos része, nem véletlen, hogy ennek a fenntartható működtetése az Európa 2020 stratégia egyik kiemelt célja!

A PANNON ETT ezzel kilépett az európai fejlesztési térbe, sikeresen kapcsolódott be a kulturális örökséggel foglalkozó európai közösségbe, hiszen a SHARE 7 ország döntéshozói és vezető szakértői számára teremtette meg a közös gondolkozás és az egymástól tanulás lehetőségét. A vezető partner az olaszországi Umbira régió a „Slow city” mozgalom bölcsője, a vezető szakértőt pedig a Londoni Greenwich egyetem turizmussal foglalkozó kutatócsapata adta, de részt vesznek még a Pannon EGTC mellett spanyol, svéd, román és horvát városok illetve városrégiók is. Hét ország, hét különböző helyszín, hét különböző eset, mégis nagyon sok közös téma, amiről érdemes közösen gondolkozni:

Mi a szerepe a kulturális örökségnek a tudásipari forradalom időszakában?

Lehet e a kulturális örökség egy város gazdasági megújulásának a mozgatórugója?

Mi a szerepe az okos technológiáknak a kulturális örökség fenntarthatóságában?

Milyen módon kell belvárosainkat átalakítani ahhoz, hogy azok egyszerre tudják kiszolgálni a városlakók mindennapi igényeit, de tegyék hozzáférhetővé és fogyaszthatóvá is a belváros kulturális javait az oda látogatók számára?

Hogyan lehet összehangolni a kulturális örökség védelmének és a fogyaszthatóságának a szempontjait, hogy ne váljanak a kulturális örökségeink skanzenekké?

Milyen marketing eszközökkel lehet sikeressé egyben fenntarthatóvá válni kulturális örökségek európai piacán?

Hogyan lehet egy versenyképes programcsomaggá fejleszteni a meglévő kulturális örökségeinket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vizsgáltak és vitattak meg a döntéshozók és kutatók!

A 2017 elején indult program során első körben 7 esettanulmány készült el, ami feltárta a kulturális örökség helyi működésének a kihívásait, amit az év nyarán éppen Pécsett vitatott meg első körben a nemzetközi szakértői csapat. Ezek alapján részletes kutatásokat és egy úgynevezett „benchmarking” feladatot hajtottak végre a városok, hogy az esettanulmányok hátterét alaposabban is megvizsgálják. Végül most készültek el azok a helyi akciótervek, amelyek ajánlásaikkal igyekeznek fokozni a helyi kulturális örökség versenyképességét illetve társadalmi és gazdasági fenntarthatóságát. E tapasztalatokat azonban nem csak helyben szeretnénk hasznosítani, hiszen az Interreg Europe ezeket az ajánlásokat igyekszik beépíteni a kulturális örökség menedzsmentjével kapcsolatos közpolitikai dokumentumokba.

A sajtótájékoztatót követően a Pannon ETT munkatársai és megbízott szakértői a helyi „stake holder-ekkel” megvitatták majd meg az elkészült akcióterv ajánlásait, amelynek a visszajelzések alapján véglegesített változata hozzáférhetővé is válik majd az Interreg Europe és a Pannon ETT honlapján. Az akcióterv elkészítésével abban bízunk, hogy a saját eszközeinkkel mi is hozzá tudunk járulni Pécs fenntartható fejlődéséhez és ahhoz, hogy a város világszínvonalú kulturális örökségének ebben méltó szerepe lehessen.

SHARE - Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe weboldal:  https://www.interregeurope.eu/share/

 

 

 




More news