Pannon EGTC

Komoly előrelépés a 2021-27-es horvát-magyar közös fejlesztési stratégiában

A Pannon Európai Területi Társulás már több mint másfél éve vesz részt a 2021-27-es horvát-magyar közös fejlesztési program megalkotásban egy nyertes Interreg program vezető kedvezményezettjeként. A jelenlegi helyzet elemzése és az eddigi két magyar-horvát Interreg programidőszak tapasztalatainak vizsgálata már korábban elkészült, az utóbbi időszak a Programban kiemelten kezelendő 5 tématerület körül forgott.
Komoly előrelépés a 2021-27-es horvát-magyar közös fejlesztési stratégiában

A stratégiai tervezés keretein belül, a szakértők által javasolt tématerületeket mind a magyar, mind a horvát szakminisztériumok elfogadták. Ez komoly előrelépést jelent és programozási bizottsági szinten is végleges döntés várható a témában még ebben a hónapban. A tématerületek azért kiemelten fontosak, mert a programozás már csak ezek vonatkozásában folytatódik tovább, a majdani pályázati kiírások is csak ezen témákban jelenhetnek meg.

A Pannon ETT a nyertes kiemelt projekt keretében, amely alapján a stratégia tervezésben is részt vesz, vállalta továbbá, hogy 5 kiemelt jelentőségű projektötletet kidolgoz, hogy azok megvalósítása már a programozási időszak elején megkezdődhessen. A komplex projektötletek között szerepel egy közös Geopark létrehozását megcélzó pályázat, illetve egy kis- és középvállalkozásokat segítő tervezet is, de az egyik legígéretesebb az Amazon of Europe (AoE) Bike Trailhez kapcsolódó tervezet.

Az Amazon of Europe (AoE) Bike Trail egy transznacionális, öt országot (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia) érintő kerékpárút, amely több egy egyszerű infrastrukturális beruházásnál, hiszen egyedülálló kerékpáros üdülési lehetőséget kínál a kirándulni vágyó családoknak, időseknek és fiataloknak. Az átlagosnál komplexebb szolgáltatásokat kínáló bicikliút a Mura, a Dráva és a Duna mentén halad és két szakaszra oszlik: az 550 kilométer hosszú északi és a 700 kilométeres déli útvonalra. Mindkettőről egyszerűen elérhetők a közeli turisztikai látványosságok, kikapcsolódási lehetőségek és könnyedén bejárhatók a páratlanul szép folyó menti tájak, területek. A kirándulni vágyók kedvéért mindkét útvonal további szakaszokra van bontva, így könnyebben felfedezhetők, illetve bejárhatók az idegenforgalmi szempontból jelentős látnivalók. Az Északi Útvonal 11, a Déli pedig 16 szakaszra tagolódik. A kiinduló pont mindkét esetben az ausztriai Mureck városban található, a végpont pedig Mohács. A tervezett projekt tovább fejlesztené a meglévő útvonalat szolgáltatást nyújtó turisztikai infrastruktúra kiépítésével 7 megyében a horvát-magyar közös határszakaszon.

A projekt keretében, amely a programozást is végzi, elkészült egy kommunikációs platform is (https://cbcjs.pannonegtc.eu), amely lehetőséget teremt a projektötletek összegyűjtéséhez, a különböző események megjelenítéséhez, kezeléséhez, lebonyolításához, online kérdőíves felmérések elvégzéséhez, adatbázis építéséhez és kommunikációs tevékenységek irányításához is.




More news