Pannon EGTC

A kulturális örökség európai éve (2018)

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása
A kulturális örökség európai éve (2018)

„Kulturális örökségünk meghatározó szerepet játszik identitástudatunkban és mindennapi életünkben. Jelen van Európa városaiban és falvaiban, természeti tájain és régészeti lelőhelyein, továbbá az irodalomban, a művészetekben és a bennünket körülvevő tárgyakban. Részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek és a filmek, amelyekben magunkra ismerünk.”

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította. A kulturális örökség európai éve kezdeményezés keretében számos olyan eseményre kerül sor Európa-szerte, amelyek révén jobban megismerhetjük és magunkénak érezhetjük kulturális örökségünket.

A Pannon Európai Területi Társulás több ország szervezetével partnerségben valósítja meg a SHARE elnevezésű projektet, amely a kulturális örökségek fenntartható fejlesztését vizsgálja.

A SHARE projekt csatlakozott a fenti kezdeményezéshez és sikeresen pályázott a kulturális örökség európai éve cím használatára.

 

Az országunkban szervezett programokat megtekintheti az alábbi oldal eseménynaptárában:

https://koee2018.kormany.hu/index                                                              

 

Bővebb információ:

https://europa.eu/cultural-heritage/european-year-cultural-heritage_hu

 




More news