Pannon EGTC

Nemzetközi területfejlesztési konferencia Eszéken

Horvátország és Magyarország együttműködési lehetőségeiről tartottak konferenciát február 5-én és 6-án Eszéken a Pannon Európai Területi Társulás (ETT) szervezésében. A tanácskozáson a magyar-horvát határ menti kapcsolatokról, a gazdaság és a turizmus élénkítésével kapcsolatos kérdésekről beszéltek a szakemberek.

A magyar és horvát határ mentén mindig fontos szempont volt egymás megismerése, az együttműködések lehetséges területeinek felkutatása. A PANNON ETT sok éve dolgozik a horvát-magyar kapcsolatok javulásáért, fejlesztésekért, sikerekért, személyes kapcsolatokon, rendezvényeken keresztül, testvérmegyei kapcsolatok révén próbálják fenntartani az együttműködést. Ez idő alatt számos kérdés merült fel, ami szükségessé tette, hogy magasabb szintre emeljük az együttműködést. Innen jött az ötlet, hogy Eszéken rendezzünk egy nagyszabású konferenciát, ahol a határmenti horvát és magyar megyék és térségek elmondhatják a területfejlesztési problémákat, lehetőségeket, és közösen vázolnak fel egy jövőképet. A konferencia anyagi forrásait a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

A konferencián kormányzati szinten is képviseltette magát a két ország, így a tervek szerint olyan rég várt fejlesztések is közelebb kerülhetnek a megvalósuláshoz, mint az autóbuszos közösségi közlekedés helyreállítása Pécs és Eszék között, valamint a Dráva-Mura menti határátkelőhelyek számának növelése, hiszen Baranyában 80 kilométeres határszakaszon mindössze 3 átkelő található, míg az osztrák-magyar határon átlagosan 5-10 kilométerenként. Emellett fontos kérdés volt a gazdasági, turisztikai, kulturális kapcsolatok intenzívebbé tétele is.

A megnyitón Ivan Vrkić, Eszék polgármestere hangsúlyozta, fontos, hogy ismét rendszeres buszjárat legyen az eszéki és a baranyai régióközpont között. Ivan Anušić Eszék-Baranya megye zsupánja is a közlekedési kapcsolatok erősítését és a határmenti együttműködések fejlesztését emelte ki. Magyar József zágrábi magyar nagykövet további határátkelők nyitásának fontosságát emelte ki beszédében.

Nagy Csaba, a Pannon Európai Területi Társulás elnöke hangsúlyozta: azon dolgozunk, hogy minél több határátkelő nyíljon a magyar-horvát határon, javuljanak a közlekedési, és ezáltal a gazdasági, turisztikai kapcsolatok a térségben.

A délelőtt folyamán Velimir Žunac, a horvát Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára mutatta be a horvát területfejlesztés aktualitásait, dr. Mosóczi László, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára a közösségi közlekedés határon átnyúló lehetőségeiről beszélt, míg dr. Szűcs Márton, a HU-HR CBC Közös Titkárságának vezetője az elmúlt pályázati időszak legfontosabb megállapításait összegezte előadásában. A délutáni előadások között Szászfalvi László országgyűlési képviselőként a Dráva mentének közös, kmplexen értelmezett fejlesztését szorgalmazta, Snježana Brzica, a horvát Turisztikai Minisztérium helyettes államtitkára a horvát-magyar határ mente turisztikai aktualitásait tárta fel, míg Thoroczkay Zsolt, NFM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztályának vezetője az M6-M60-as autópálya határig történő megépítésnek legfontosabb mérföldköveiről tájékoztatta a résztvevőket.

A programban két kerekasztal beszélgetésre is sor került, a közlekedés határon átnyúló lehetőségeiről Bebics János (a Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója), Dakos József (r. dandártábornok, Baranya megye rendőrfőkapitánya), Darko Sobota (Kapronca-Körös megye zsupánja), Pácsonyi Imre ( a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke), valamint Milan Vandura (a HGK ŽK Virovitica igazgatója) beszélgettek Thoroczkay Zsolt moderálása mellett. A Dráva mente gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködési lehetőségekről Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárának közreműködésével Igor Androvic (Verőce-Drávamente megye zsupánja), Biró Norbert (a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke), Horváth Ferenc (Lendva alpolgármestere) és Sandra Herman (Muraköz megye alzsupánja) beszélgettek.

A konferencia keretében szervezett nemzetközi sajtótájékoztatón beszámoltunk a Pannon Európai Területi Társulás tevékenységeiről. dr. Vitályos Eszter államtitkár hangsúlyozta, hogy a 2010-ben alakult Pannon ETT előnyös helyzetben van, hiszen a tagságban több olyan szervezet is jelen van, amely határon átnyúló együttműködésben vesz részt, jók a pályázati lehetőségek, érdemes csatlakozni. 

Velimir Žunac, a horvát regionális fejlesztési minisztérium államtitkára azt emelte ki, hogy mivel a Pannon ETT–hez több horvátországi megye is csatlakozik, ez elősegíti az uniós források hatékonyabb felhasználását. Vesna Haluga főkonzul arról beszélt, hogy a főkonzulátus segít összefogni a határ két oldalán tevékenykedő gazdasági partnereket és a pályázatokban is segíti a feleket.

A konferencia másnapján megtartott közgyűlésen 9 új tag csatlakozott a szervezethez, ezzel a teljes horvát-magyar határszakaszt lefedi a Pannon ETT területe. A közgyűlés ideje alatt a nem tag résztvevők egy Európai Uniós fejlesztést, az ún. Malom projektet tekintették meg.

A konferencián elhangzott előadásokat az előadó nevére kattintva tekinthetik meg.

A konferenciáról szóló rövid kisfilmet itt, a hosszabb filmet itt érik el.

A sajtóban megjelent interjúk itt és itt nézhetőek meg.
More news